Home

Nieuws 243 x bekeken

Schippers wil toegang tot zorg verbeteren voor Q-koortspatiënten

Den Haag - Ministers Edith Schippers van Volksgezondheid wil de toegang van Q-koortspatiënten tot zorg verbeteren.

Ook wil ze de kennis over diagnose en behandeling van de verschillende verschijningsvormen van Q-koorts verbeteren. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De minister schrijft dat ze het heel erg vindt dat mensen dagelijks met beperkingen moeten leven als gevolg van een besmetting met Q-koorts.
Sinds 2010 wordt bij verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar Q-koorts. Concrete maatregelen om de toegang tot de zorg voor patiënten te verbeteren noemt Schippers niet in haar brief.
Schippers reageert op kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven dat er voor infectieziekten vrijwel altijd een groot verschil is tussen het aantal besmettingen, het aantal zieken en het uiteindelijk aantal meldingen. “Ook bij Q-koorts is dat het geval. Alleen de mensen die met klachten naar de huisarts zijn gegaan en die positief getest zijn op Q-koorts zijn gemeld.” Uit bloedonderzoek van bloedbank Sanquin blijkt dat het aantal besmettingen met Q-koorts ruim tien keer hoger is dan het aantal meldingen. Schippers zegt dat er geen sprake is geweest van een onderschatting van het aantal infecties met Q-koorts. “Het is algemeen bekend dat het aantal gemelde ziektegevallen lager ligt dan het aantal besmettingen. Er is tijdens de epidemie juist op in gezet om de alertheid van patiënten en artsen te vergroten”, aldus Schippers.

Of registreer je om te kunnen reageren.