Home

Nieuws

Schippers: 1,2 miljoen vaccins te vroeg vernietigd

Den Haag - Het Nederlands Vaccin Instituut heeft in 2010 1,2 miljoen vaccins tegen Mexicaanse griep ten onrechte vernietigd.

Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in antwoord op Kamervragen van de SP.
Vrijdag meldde Boerderij Vandaag dat door een fout bij het Nederlands Vaccin Instituut (nu onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) “de gehele voorraad” Mexicaanse griepvaccins per ongeluk was vernietigd.
Minister Schippers legt uit dat bij het incident in totaal 2,9 miljoen vaccins buiten de koeling zijn gezet. Daarvan zijn 1,7 miljoen vaccins terecht ter vernietiging aangeboden, De andere vaccins hadden pas moeten worden vernietigd als daarvan de houdbaarheidstermijn was verstreken. De houdbaarheidstermijn van de vaccins verliep van oktober 2010 tot september 2011.
De koelruimte bij het NVI moest worden leeggemaakt voor de opslag van nieuwe vaccins voor het volgende griepseizoen. Volgens Schippers heeft het incident geen financiële gevolgen gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.