Home

Nieuws

Weinig vrees machtspositie Rabo en Friesland Bank

Amsterdam – De overname van Friesland Bank door Rabobank levert vermoedelijk geen verstoring op van de agrarische kredietmarkt. Dat zegt Willy Baltussen van het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Ook concurrenten vrezen niet dat de Rabobank als kredietverlener te machtig in de sector wordt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) ging in een spoedbesluit akkoord met de overname van Friesland Bank, naar eigen zeggen om onrust onder klanten van de bank en elders in het bancaire systeem te voorkomen. Volgens een woordvoerder heeft de NMA drie weken lang onderzoek gedaan naar problemen door het samengaan.
Het gezamenlijke marktaandeel van Rabobank en Friesland Bank in de agrarische sector in Nederland ligt tussen de 85 en 87 procent. Volgens Baltussen definieert de NMA de markt vermoedelijk breder. “Men kijkt niet naar de landbouweconomie maar naar de bedrijvenmarkt in het algemeen, of zelfs de kredietverlening in het algemeen.”
Baltussen denkt niet dat iemand de komende weken bezwaar zal maken tegen de overname. “Rabobank was een reus en neemt kleinduimpje over. Op de machtspositie of zelfs de balans van Rabobank maakt dit feitelijk bijzonder weinig uit.”
De keuzevrijheid van Nederlandse agrarische bedrijven neemt door het samengaan van Rabobank en Friesland Bank af, aldus Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van ABN Amro. ”Het is belangrijk dat er concurrentie is”, aldus Berntsen, ”zodat kredietverschaffers niet gemakzuchtig worden. Het is echter niet aan ons te oordelen over de concurrentie.”
Collega Cor Bruns van ING Bank noemt Friesland Bank een ”vaak agressieve partij” die nu als onderdeel van Rabobank mogelijk voorzichtiger wordt. Van het samengaan van Rabobank en Friesland Bank vreest Bruns niets. ”Rabobank heeft al jaren verreweg het grootste marktaandeel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.