Home

Nieuws

SP wil opheldering over bedorven griepvaccins

Den Haag – Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) wil opheldering van het kabinet over de bedorven vaccins tegen Mexicaanse griep. Hij vindt dat minister Edith Schippers (volksgezondheid) het parlement onjuist heeft voorgelicht.

Afgelopen week bleek uit een uitspraak van de rechtbank in Utrecht dat het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) in 2010 per ongeluk de gehele partij vaccins buiten de koeling had gezet, waardoor deze is bedorven. De fout werd gemaakt op een moment dat het vaccin nog nodig kon zijn voor de bestrijding van de Mexicaanse griep, of kon worden doorverkocht. De inkoopwaarde bedroeg enkele tientallen miljoenen euro's.
Schippers meldde eerder aan de Kamer dat de voorraad was vernietigd, omdat de houdbaarheidsdatum was verstreken. Volgens Van Gerven bewijst de uitspraak van de rechtbank dat dit niet klopt. Hij wil dat Schippers dinsdag tijdens het Vragenuurtje tekst en uitleg geeft. Mocht dit verzoek niet door de Kamervoorzitter worden gehonoreerd, dient hij schriftelijke vragen in.
"Ik wil het naadje van de kous weten", zegt de SP'er. "Het is namelijk niet de eerste keer dat zij de Kamer verkeerd heeft ingelicht." Onlangs kreeg Schippers een motie van wantrouwen aan haar broek, ingediend door de SP, omdat zij cijfers had achtergehouden over de kosten van de Olympische Spelen in Nederland. De motie kreeg geen meerderheid, maar kon niettemin op veel steun rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.