Home

Nieuws 732 x bekeken 1 reactie

SP Limburg: stal maximaal 1,5 hectare

Maastricht – De SP-statenfractie in Limburg heeft een voorstel gepresenteerd om een grens te stellen aan de omvang van stallen.

De partij wil een verbod op stallen die groter zijn dan 1,5 hectare. De partij wil ook een verbod op stallen hoger dan 7,5 meter of met meerdere bouwlagen. In individuele gevallen, waarbij is aangetoond dat bedrijfsuitbreiding niet ten koste gaat van het landschap en volksgezondheid, kunnen Provinciale Staten een ontheffing geven.
Daarnaast wil de partij kleine bedrijven ondersteunen via een provinciaal fonds, om hiermee de kleine ondernemers te ondersteunen in investeringen in het landschap, dierenwelzijn en duurzame technieken. De SP stelt voor om hiervoor jaarlijks 5 miljoen euro beschikbaar te stellen, voor een periode van tien jaar. Het geld wordt gehaald uit het fonds vitalisering platteland (25 miljoen euro) en de beschikbare Essent-reserves (25 miljoen euro).
Het voorstel van de SP wordt 27 april behandeld in de Limburgse statenvergadering. De SP rekent op een meerderheid voor het plan. ”We rekenen op een meerderheid voor ons voorstel. Tijdens de verkiezingscampagne hebben PvdA en PVV zich duidelijk uitgesproken tegen de bouw van nieuwe megastallen. Alleen CDA en VVD zijn voorstander, maar deze partijen hebben samen geen meerderheid”, aldus de partij.

Eén reactie

  • klaas koelewijn

    Ik ben al bijna 60 jaar nauw verbonden met het blad de boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.