Home

Nieuws

Rutte en De Jager blij met begrotingsakkoord

Den Haag – Premier Mark Rutte betitelt het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie als ”een fantastisch resultaat”. Hij zei dat gisteren voordat het Kamerdebat begon. Een enthousiaste Rutte gaf ”alle complimenten” aan minister Jan Kees de Jager van Financiën en de vijf fracties.


Dat vijf fracties het in twee dagen eens zijn geworden over een begrotingsakkoord voor 2013 ”is een teken van leiderschap in moeilijke tijden”, zei minister De Jager van Financiën. ”Het laat zien dat Nederland niet verlamd is door politieke tegenstellingen. Als de nood echt aan de man is, weten we elkaar te vinden.”

 

Rutte wees erop dat er al veel klaar lag in het Catshuis, waar de coalitie uiteindelijk vergeefs zeven weken lang met de PVV had onderhandeld. De nu betrokken fracties hadden volgens de premier zelf het initiatief genomen waarna De Jager erop af is gegaan. ”Hij heeft het fantastisch gedaan.” Rutte zei dat hij zelf achter de schermen een rol speelde.
Volgens hem hebben dit soort compromissen altijd plussen en minnen, maar is het belangrijkste dat ,de rekening niet wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties”.
Hij vond het jammer dat de PvdA niet meedeed met het akkoord want ”hoe breder de steun hoe beter.” Maar in het debat moet nog gekeken worden of ze alsnog meegaan, aldus de premier.

 

Rutte zei dat er de afgelopen dagen iets heel bijzonders is gebeurd en dat de politiek zich van zijn beste kant heeft laten zien. De Jager en de vijf fracties hebben volgens hem ”een ongelooflijke prestatie” neergelegd. ”Natuurlijk moet er nog veel gebeuren, maar dit is een eerste stap. In onze parlementaire geschiedenis is het ongekend wat hier gebeurt.” Hij bedankte iedereen die voor het akkoord zijn nek had uitgestoken.

Of registreer je om te kunnen reageren.