Home

Nieuws 634 x bekeken

Rotterdamse haven ziet overslag agribulk dalen

Rotterdam – De Rotterdamse haven heeft in het eerste kwartaal 1,9 miljoen ton agribulk overgeslagen; 15 procent minder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het havenbedrijf dinsdag bekendmaakte. De aanvoer van agribulk daalde 16 procent tot 1,6 miljoen ton terwijl de afvoer 8,4 procent daalde tot 263.000 ton.
In 2011 steeg de aanvoer van agribulk juist sterk omdat minder graan per binnenschip of trein uit Rusland en Oekraïne naar West-Europa kwam. Rusland stelde na een mislukte oogst een exportverbod in. Oekraïne bemoeilijkte de uitvoer met een hoge belasting. Daarom werd meer graan per schip vanuit Zuid-Amerika aangevoerd.
Of de totale handel in agribulk gedaald is, blijft volgens de haven moeilijk te zeggen. De Amsterdamse haven concurreert scherp met de Rotterdamse haven. De afvoer van agribulk vanuit Nederland is van oudsher vrij beperkt. Binnen de EU geldt vooral Frankeijk als een belangrijke exporteur van granen en voor deze handel worden vaak Franse of Belgische havens ingezet.
De overslag in de Rotterdamse haven lag in het eerste kwartaal van 2012 met 110 miljoen ton, 3 procent boven het niveau van vorig jaar. President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam: ”Het resultaat is beter dan we eind vorig jaar verwachtten, ook als ik de procent groei er vanaf trek die we danken aan de schrikkeldag.”

Of registreer je om te kunnen reageren.