Home

Nieuws 2532 x bekeken 13 reacties

'Red onze polders' bezorgd over oplossing Hedwigepolder

Zaamslag – De actiegroep Red onze polders heeft bezorgd gereageerd op geluiden dat de Hedwigepolder toch deels onder water gaat in verband met natuurherstel voor verdieping van de Westerschelde.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw bespreekt vanmorgen een alternatief plan, waar ook de Europese Commissie mee in kan stemmen. Hierbij zou het gaan om ontpoldering van eenderde van de Hedwigepolder, die in totaal 295 hectare groot is. Daarnaast wordt natuurhestel aangelegd bij de Appelzak bij het Rijn-Scheldekanaal, de slikken van Hulst en de platen van Ossenisse, melden diverse media. Later vandaag zal hier meer duidelijkheid over komen.
Red onze polders gaat er nog steeds vanuit dat de afspraken in het regeerakkoord, waarin staat dat er niet ontpolderd gaat worden, leidend is. De tegenstanders van ontpoldering vinden dat natuurherstel in de Westerschelde meer kansen heeft.
Het actiecomité zegt dat door alle procedures met onteigening het nog vele jaren zal duren voor de Hedwigepolder daadwerkelijk onder water staat. "Verder verwachten wij dat de gestelde natuurhersteldoelen niet bereikt kunnen worden, omdat de polder snel dichtslibt met het vervuilde slib uit het industrie- en havengebied", aldus de Zeeuws-Vlamingen.

Laatste reacties

 • mvedder

  Vechten voor je polder manne !!!!

 • Spotvogel

  Het Hedwigebesluit kwam tot stand als verplichte natuurcompensatie als gevolg van een grootschalige economische ingreep in het estuariene Westerscheldebekken. Die compensatie werd verplicht gesteld door de EU. Het was derhalve een daad van onwettig kiezersbedrog van deze coalitie om niet-ontpolderden in het regeerakkoord op te nemen. Inmiddels heeft de brute schending van het Verdrag dat ons land met Vlaanderen sloot al voor een hondendenmiljoenen schadepost gezorgd. Het met voeten treden van EU-verplichtingen zal die schadepost alleen maar verder doen toenemen. Zo koerst Bleker er op af om de man van een miljard te worden. Verlies, wel te verstaan!

 • theorikyreintjes1

  De schadeberekeningen van natuur zijn vaak aanfluitingen. Er wordt maar wat geroepen! Daarom is de geloofwaardigheid ver te zoeken. Het is toch te gek voor woorden dat je duur verkregen grond weer onder water zet. De aarde is al voor verre weg het grootste deel water! Houdt die onzin nooit op, hoe durft men zulke afspraken te maken? Landbouwgrond in een klein land met zoveel mensen is zeer belangrijk!

 • mvedder

  Wat kost het tot nu toe niet ontpolderen dan? niks doen is toch gratis

 • auga

  Hedwige moet ontpolderd worden omdat het leefgebied van de trekvogels destijds is VERNIETIGD. Trekvogels wachten al 17 jaar op herstel. Dit zijn veel mensen vergeten en het wordt ook helemaal nooit meer bij deze kwestie verteld. Bij deze dus!

 • auga

  Spotvogel bedankt voor je toelichting.

 • Willem1962

  Auga, wat een onzin om te stellen dat trekvogeltjes nergens anders kunnen rusten en eten dan in de Hedwige polder.
  Bedenk iets anders want het is godsgeklaagd dat om de rotte belgen te vriend te houden een stuk grond in Nederland onder water gezet moet worden, enkel en alleen omdat Antwerpen als haven moet blijven bestaan en uitbreiden.

 • info258

  Reconstructie is voor 90% gerealiseerd. De overeenkomst was toen op vele plaatsen natuur ontwikkeling ten koste van de landbouw en op andere plaatsen landbouw ontwikkelings gebieden. Wat is nu het geval: natuurontwikkeling is grote deels klaar en de log gebieden worden geschrapt. Hedwigemannen hou je poot stijf want gegeven is gegeven (dit geldt in ieder geval voor de landbouw).

 • aarthamstra1

  Dan maar een stuk van de oostvaardersplassen . Iedereen blij .

 • Mels

  Allemaal NEPTUUR,en iedereen maar natuur roepen,idioten zijn het maak je dat water dieper en kunnen er meer vissen in,want dieper is meer water,is het weer niet goed.

 • tessemakergj

  kan iemand mij uitleggen , met droge ogen , wat het voordeel is voor de natuur om een polder met vruchtbare grond in een wereld waar 2 derde van het mensdom honger heeft om die onder water te zetten

 • Mels

  Ja,dat kunnen Spotvogel en Anti heel goed alleen moet je dan wel proberen om daar je eigen mening uit te filteren want de eenzijdige die zij aan de dag leggen is te zot voor woorden.

 • W Geverink

  Tegen de tijd dat er weer genoeg geld in de kas zit dat er gesmeten kan worden zijn de beleidmakers hopelijk minder dom.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.