Home

Nieuws 2 reacties

PvdD en SP willen Bleker spreken over bijensterfte

Den Haag – De Partij voor de Dieren en de SP willen met spoed in gesprek met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) over het effect van gewasbeschermingsmiddelen op bijen.

Aanleiding is een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science, waarin staat dat het gebruik van imidacloprid schade toebrengt aan bijen en hommels. Bijen kunnen door contact met het middel gedesoriënteerd raken. De onderzoeken tonen geen oorzakelijk verband tussen bijensterfte in de afgelopen jaren en het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar tonen wel aan dat bestrijdingsmiddelen een sterk effect hebben op de vitaliteit van bijen en hommels.
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kreeg steun van de PvdA voor een dertigledendebat. Andere partijen zijn wel bereid om er over te spreken, maar doen dit liever in een regulier overleg over gewasbeschermingsmiddelen. De lijst met aangevraagde dertigledendebatten (voorheen spoeddebat) is zo lang, dat het onderwerp via een algemeen overleg mogelijk eerder op de agenda komt.

Laatste reacties

  • auga

    'de onderzoeken' lees: onderzoek in Wageningen gefinancierd door de industrie..... Want onafhankelijke onderzoeken(rs) in Utrecht met name Jeroen van der Sluijs hebben onomstotelijk vastgesteld dat IMIDACLOPRID de oorzaak is van bijensterfte. En niet zoals Wageningen verleden jaar nog beweerde: de Faraomijt. De door bestrijdingsmiddelen verzwakte bijen hebben geen weerstand meer voor deze mijt. Ook kand men het beestje gewoon bij de naam noemen en ophouden met de versluierende term gewasbeschermingsmiddelen. Gif heet gewoon GIF!

  • gerjan slingenbergh

    chemisch gif dus

Of registreer je om te kunnen reageren.