Home

Nieuws

PotashCorp stelt verwachting kali-afzet bij

Saskatoon - PotashCorp, ‘s werelds grootste kunstmestmaker, heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 491 miljoen dollar (371,6 miljoen euro), 33 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De afzet van kali daalde met een recordniveau van 2,8 miljoen ton in 2011 tot 1,2 miljoen ton, aldus het Canadese bedrijf.  Fosfaatverkopen stegen licht tot 900.000 ton. “Kunstmestkopers bleven zich voorzichtig op de markt bewegen, vooral wat betreft de aanschaf van kali”, aldus bestuursvoorzitter Bill Doyle. “Hoewel we er vanuit gingen dat een toename van de wereldwijde kunstmestafzet pas in de tweede helft van het eerste kwartaal zou toeslaan, heeft het langer geduurd dan verwacht.” Volgens Doyle zijn prijzen wel opgelopen. In Europa is dit nog meer het geval dan elders.

PotashCorp realiseerde een prijs van 429 dollar per ton (329 euro), 19 procent meer dan een jaar eerder. PotashCorp verwacht door een toenemende afzet een recordhoge winst in het tweede kwartaal. De wereldwijde afzet van kali zal over heel 2012 tussen de 53 en 56 miljoen ton bedragen, aldus PotashCorp. Eerder ging de onderneming uit van een afzet tussen 55 en 58 miljoen ton. PotashCorp denkt zelf tussen de 8,8 en 9,2 miljoen ton te verkopen. In januari ging PotashCorp nog uit van 400.000 ton meer.

Het Duitse K+S is nog optimistisch en denkt dat dit jaar 58 miljoen ton kali door de totale industrie zal worden verkocht. In december ging K+S nog uit van totale verkopen van 60 miljoen ton. Het Amerikaanse Mosaic gaat uit van een verkoopvolume onder de 56 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.