Home

Nieuws 4 reacties

Peijs eist einde aan ontpolderingen Zeeland

Den Haag - Karla Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland, is niet te porren voor het plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) om een deel van de Hedwigepolder en enkele andere Zeeuwse polders onder water te zetten. ,,Tenzij wordt afgesproken dat er nooit meer ontpolderd hoeft te worden'', aldus Peijs zaterdag in Tros Kamerbreed.

,,Die toezegging wil ik'', stelde Peijs. Ze wil niet elke vijf jaar, als wordt gekeken naar de gesteldheid van de Westerschelde, in de clinch liggen met de Belgen. ,,Dat kan ik niet accepteren'', zei ze. Peijs voorspelde dat de Zeeuwen in dat geval ,,dwars zullen zijn in alles''.

Bleker presenteerde vrijdagavond naar eigen zeggen ,,een totaaloplossing'' voor het herstellen van de natuur als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Naast het gedeeltelijk ontpolderen van de Hedwigepolder, omvat het plan ook de ontpoldering van delen van de Welzingepolder, de Schorerpolder en de Appelzak.

Doordat er nieuwe gebieden in de plannen zijn bijgekomen, staan volgens Peijs nu overal boze Zeeuwen op de dijken. ,,Zeeuwen zijn tegen ontpoldering. Dat snijdt de Zeeuwen door de ziel'', zei ze. En: ,,Wat we in Zeeland niet begrijpen is dat we constant een deel van Zeeland moeten afgraven om Antwerpen de ruimte te geven.''

Peijs stelde verder dat het nieuwe plan veel duurder wordt dan het oorspronkelijke. Ze toonde zich niet al te optimistisch over uitvoering van het alternatief van Bleker, dat overigens ook nog door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd. Volgens Peijs is Bleker afhankelijk van de vraag of de plannen binnen zijn budget kunnen worden uitgevoerd.

Laatste reacties

 • Hans Sudfryslan

  Hou de kop der veur en blijf strijden tegen deze geld verslindende projecten.

 • robert1

  nimmer ontpolderen; de Belgen geven nu aan dat ze Wouter Bos flink te pakken hebben genomen met ABNAMRO en dat hij veel te veel heeft betaald.
  Dus ontpolderen: nee.

 • Mels

  Oja dat is ook nog es zo,nou laat ze dan zelf als straf heel Belgie ontpolderen,slaan we meerdere vliegen in een klap,aaltjesprobleem opgelost in Belgie,veel Ha frites piepers van de markt,wij geen stomme ontpoldering en ga zo maart door,enkel geen asiel in NL aanvragen het is hier al druk genoeg....

 • gerstiroma

  Zeeland is al voor het grootste gedeelte water, wat voegd dan een paar duizend ha daar aan toe? vogels en vissen zijn er ook genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.