Home

Nieuws 518 x bekeken

Parijs wil versmarkt Rungis in overheidshanden houden

Parijs – De gemeente Parijs verzet zich tegen een mogelijke verdere privatisering van Semmaris, het bedrijf achter de grootste versmarkt ter wereld Rungis.

”Rungis is essentieel voor de bevoorrading met voedsel voor de bevolking van Parijs en omgeving”, aldus de gemeente in een verklaring.
De ’Marché internationale de Rungis’ omvat 232 hectare waar meer dan 30.000 handelaren in de nachtelijke uren vele duizenden tonnen verse groente, fruit, kaas, eieren, vis en andere waren verhandelen. Rungis haalde daarmee vorig jaar een omzet van meer dan 8 miljard euro.
Het moederbedrijf Semmaris is voor 33,34 procent in handen van de Franse onroerendgoedontwikkelaar Altaréa, voor nog eens 33,34 procent van het staatsinvesteringsbedrijf Agence des participations de l’État (APE) en voor de rest van andere overheidsinstanties waaronder de gemeente Parijs zelf en de regioraad Val-de-Marne. Die laatste regio, waartoe een groot deel van de Franse hoofdstad behoort, heeft de verklaring van de gemeente mede ondertekend.
De onrust is ontstaan doordat APE kort geleden heeft aangekondigd op zoek te gaan naar een nieuwe topman voor Rungis. Dat kan er volgens de groothandelaren op de markt uiteindelijk toe leiden dat APE haar aandeel of een deel daarvan aan Altaréa overdoet waarmee dat bedrijf het grotendeels voor het zeggen zou krijgen. Hoewel het ministerie van economische zaken, de ’baas’ van APE, dat al met zoveel woorden heeft ontkend, vonden de gemeente en regio het toch noodzakelijk hun aanhankelijkheid aan het nog altijd grotendeels staatsbedrijf Rungis nog eens expliciet te onderstrepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.