Home

Nieuws

Pachtersvoordeel belast bij verkoop aan provincie

Den Haag – De belastingdienst heeft terecht het pachtersvoordeel belast bij een melkveehouder die zijn bedrijf verkocht aan de provincie en zelf een nieuw bedrijf kocht.

Dat stelt de Procureur Generaal van de Hoge Raad in een advies. De Hoge Raad zal later dit jaar uitspraak doen in de zaak waarbij een echtpaar betrokken is, dat in 2000 een melkveebedrijf overnamen van de vader en een oom van de melkveehouder.
De boer en boerin verkochten hun bedrijf in 2002 aan de provincie Zuid-Holland (Bureau Beheer Landbouwgronden) en kochten meteen een nieuw melkveebedrijf. De fiscus legde vervolgens een aanslag op vanwege het verzilveren van het pachtersvoordeel, dat de vader en de zoon bij de verkoop van het bedrijf hadden doorgeschoven aan de zoon.
De boer en zijn vrouw betogen dat het pachtersvoordeel zou moeten worden doorgeschoven naar het nieuwe bedrijf en dat het daar nog in de boeken staat. De belastingdienst is het daar niet mee eens en eerdere gerechtelijke uitspraken geven de staatssecretaris van financiën daarin gelijk.
Het kan enkele maanden duren voordat de Hoge Raad uitspraak doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.