Home

Nieuws 1 reactie

Ondernemers negatief over kabinet

Den Haag -Ondernemers zijn overwegend negatief over het kabinet Rutte, zo blijkt uit een enquête van TNS Nipo.

De 1.700 ondervraagde ondernemers geven het kabinet gemiddeld een 5,4. Premier Mark Rutte krijgt wel een voldoende, 6,5. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken krijgt een 5,1 en gedoogpartner Geert Wilders kreeg een 4,1. Ondanks de onvoldoende voor het huidige kabinet vinden de ondernemers het huidige kabinet wel beter dan het laatste kabinet Balkenende.
Iets meer dan de helft van de ondernemers mist daadkracht en een langetermijnvisie van de regering. Ondernemers zien liever meer duidelijkheid op het gebied van werkgelegenheid en koopkracht, de woningmarkt en de arbeidsmarkt. De ondervraagden hebben het idee dat de PVV een remmende werking heeft op het beleid en op de kansen voor ondernemers, omdat de PVV in het buitenland een negatief imago heeft.
De onvoldoende voor Verhagen komt volgens de onderzoekers mede door het topsectorenbeleid en de generieke maatregelen waarvan vooral grote bedrijven profiteren.
Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland herkent de kritische houding van de ondernemers. ”Agrarisch ondernemers zijn vooral ontevreden over de duur van het Catshuisberaad. Het gaat erg lang duren.” Hij constateert dat er onder de partijen geen overeenstemming is over de hervormingen die moeten worden doorgevoerd. ”Terwijl dat wel echt noodzakelijk is. Ondernemers willen geen lastenverzwaring en verhoging van het lage btw-tarief. Dat gaat ten kostte van onze concurrentiepositie.”
Maat is wel tevreden over het landbouw- en natuurbeleid van het kabinet. ”En het ministerie van ELI is een echt ondernemersministerie geworden. Van ons krijgt Verhagen geen onvoldoende.”
In de enquête werd ook gevraagd naar verbeterpunten: 27 procent van de ondervraagden vinden dat het kabinet de koopkracht moet bevorderen. Ook hervorming van de woningmarkt en de werkgelegenheid staat op het wensenlijstje van de ondernemers.
D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven kreeg in de Tweede Kamer geen meerderheid voor een debat over dit onderwerp.

Eén reactie

  • agratax1

    Laten we het eens zijn over één ding BTW verhoging en verhoging van welke belasting of heffing ook is geen Bezuiniging maar is eenvoudig het overheids gat stoppen met een nieuw gat bij de bevolking. Bezuiniging is gewoon Minder uitgeven of slimmer uitgeven, zodat het terug verdiend wordt. Hier heeft echter de laatste vijftig jaar nog geen regering van hoort, anders waren de aardgasbaten wel beter besteed dan nu het geval is geweest. Ze zijn groot deels verdwenen in Melkert banen, vervroegde uittreding en WAO voor boventallige werknemers zodat de statistiek Werkeloos er beter uitzag dan hij in wezen was. Nee ze hadden in structurele verbeteringen geïnvesteerd moeten worden en niet alleen in uitkeringen en mooie bossen en elke paar jaar een nieuw kantoor met er naast een leeg of door lasten verzwarende bureaucraten bewoond kantoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.