Home

Nieuws 640 x bekeken 1 reactie

Natuurmonumenten en Milieudefensie tevreden

’s-Gravenzande – Natuurmonumenten en Milieudefensie zijn blij met het begrotingsakkoord dat de meeste politieke partijen gisteravond hebben gesloten. Volgens Natuurmonumenten wordt er 200 miljoen euro voor natuur vrijgemaakt. Daarmee krijgt de natuur weer lucht.


Natuurmonumenten heeft zich steeds verzet tegen de bezuinigingen op natuur van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Met het akkoord van donderdag gaan deze plannen voor een deel van tafel. ”Topprioriteit is nu dat er voldoende geld beschikbaar komt voor het beheer van natuurgebieden. Die budgetten staan door de bezuinigingen van staatssecretaris Bleker in veel provincies onder druk”, meldt de organisatie. Natuurmonumenten wil ook dat de aanleg van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), zo snel mogelijk wordt hervat.

 

Ook directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen is tevreden. ”Anderhalf jaar aan afbraakbeleid op natuur en milieu wordt in twee dagen grotendeels teruggedraaid en er worden ook nog eens concrete stappen vooruit gezet.”

De milieuorganisatie is tevreden met de groene maatregelen in het akkoord. In het akkoord wordt er 200 miljoen extra voor natuur uitgetrokken. Daarnaast wordt de BTW op zonnepanelen verlaagd en komt er een vergroening van het belastingstelsel, onder meer door een extra belasting voor kolencentrales. Ook wordt zwaar vrachtverkeer extra belast door het eurovignet, een verplicht certificaat voor vrachtwagens van twaalfduizend kilo of zwaarder, duurder te maken en wordt de onbelaste reiskostenvergoeding afgeschaft.

Berkhuizen: ”De vervuiler laten betalen is niet alleen een manier om te bezuinigen, maar ook een prikkel voor het vergroenen van de economie en dat is uiteindelijk in het belang van ons allemaal.”

AnneMieke Ravenshorst

Eén reactie

  • J@gertje

    In het laatste citaat van Hans Berkhuizen kan ik me wel vinden.
    De vervuiler laten betalen, oké maar dan ook de overlastveroorzakers laten betalen.

    Groet,
    J@gertje

Of registreer je om te kunnen reageren.