Home

Nieuws 6 reacties

“Natuur straks weer landbouwgrond’

Groningen - De Nederlandse landbouw krijgt te maken met veranderende grondstoffenstromen, die tot hogere voerprijzen leiden.

Op langere termijn is het misschien nodig natuurgronden in Nederland weer om te zetten in landbouwgrond.
Dat zegt Sanderine Nonhebel, hoofddocent voedsel en milieu aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Nonhebel heeft samen met collega-onderzoekers gepubliceerd over de behoefte aan landbouwgrond bij een groeiende wereldbevolking met een veranderend dieet.
“We kunnen op lange termijn best bossen weer omzetten in landbouwgrond. Als we nu landbouwgrond omzetten in natuur, kan dat straks natuurlijk ook weer omgekeerd. Die grond is echt niet weg, als er bomen op staan.”
Volgens Nonhebel is het met alleen technische veranderingen niet mogelijk genoeg voedsel te produceren voor de wereldbevolking. Er zullen graslanden in Zuid-Amerika en Oost-Europa in akkerbouwgebied moeten worden omgezet, om in de toenemende voedselvraag te kunnen voorzien.
Nonhebel zegt dat de toenemende welvaart in grote delen van de wereld een grote impact hebben op de vraag naar veevoergrondstoffen. Volgens Nonhebel zal de instabiele situatie in de agrarische grondstoffenmarkt, die de afgelopen jaren kenmerkten, niet snel tot een verleden behoren.
“Er is genoeg landbouwgrond om iedereen te voeden. We gaan heus niet dood van de honger in 2050”, zegt de onderzoekster. “Maar de economische machtsposities veranderen en de vraag naar voedsel verandert. Nu al leeft de helft van de varkens in China. China heeft voor die varkens voer nodig en dat kunnen ze niet allemaal zelf verbouwen.”
China is de eerste van de economische machten die zich ontwikkelen, zegt Nonhebel. “Maar daar komen nog een heleboel landen achteraan. We hebben het over zes miljard mensen die van een menu van drie keer per dag rijst overstappen op een beetje vlees of wat extra groenten. Zes miljard keer een klein beetje vlees, is echt heel veel vlees. Dat leidt tot hogere grondstofprijzen, waar onze boeren ook wat van merken.”

Laatste reacties

 • Romeijn

  'De overgrote meerderheid aan landbouwgrond is in gebruik genomen voor woningbouw, industrieterreinen en infrastructurele werken. Natuurlijk kunnen we ook die grond weer in gebruik nemen als landbouwgrond...'
  Het in verhouding maar klein deel aan natuurterrein is daarentegen ingericht op gronden die minder geschikt zijn voor landbouw: de voormalige 'woeste gronden' die soms maar enkele decennia voor landbouw gebruikt zijn. Die slechte gronden wil je niet via dure onteigeningsprocedures verwerven.
  Of moeten we toch maar wat efficiënter voedsel produceren zonder de grote omzettingsverliezen van landbouwproducten via vleesvee?

 • Romeijn

  Welk belang dient Sanderine Nonhebel met deze stemmingmakerij?

 • hervé

  het zal op den duur toch nog waar zijn, die voorspellerij van jim rogers over die boeren die straks met lamborghinis zullen rijden. Maar vandaag stel ik vast dat mijn melkprijs keldert omdat er minder verbruik is bij de burgers. ze gaan wel 3 x per jaar op reis ! Dus vooraleer je smeekt naar meer landbouwgrond, om nog meer te produceren aan nog lagere prijzen... laat het voorlopig nog maar een beetje zo. Laat ons de melkprijs afwachten van 2015. Tegen dan hebben ALLE boeren een contract met hun melkerij aan een prijs waarmee ze net kunnen overleven, en rijdt de baas van de melkerij met de lamborghini...

 • Burgler

  landbouwgrond omzetten in natuur is een idiote welvaartsgedachte, waarom moet men op zondag persee door de natuur willen fietsen? fietsen door de landerijen is toch ook mooi. verder levert landbouwgrond in bijvoorbeeld flevoland niks op voor de toeristen want die komen daar toch niet op af. verder is het idioot om goede kleigronden om te zetten in natuur, want deze goede productiegrond kan dan geen producten meer leveren. maar het voedsel dat voorheen op deze nieuwe natuurgronden verbouwd moet worden moet tochergens ter wereld geproduceerd worden. dus als men zogenaamde natuur aanlegd op goede grond dan gaat dat ten koste van bijvoorbeeld het oerwoud in brazilie. verder is de landbouw al jaren gedwarsboomd door de natuurvriendjes, na jaren van dwarsbomen van de agrarische sector is het nu wel eens tijd om wat terug te doen voor de agrarische sector, daarom is het zeer verstandig om de waddenzee in te gaan polderen. zo krijgt Nederland zijn gestolen landbouwgrond weer terug, en is de nederlandse landbouw weer bij de top ter wereld. kortom een goedkoop plan met grote positieve effecten.

 • Romeijn

  Malle Eppo: er is maar heel weinig natuur aangelegd op goede landbouwgrond. Er worden vooral huizen, kantoren, industrie en wegen gebouwd op goede landbouwgrond. De landbouw is niet gedwarsboomd door natuurvriendjes, maar door de onwil om te luisteren naar zijn klanten: de consument/belastingbetaler die vooral in de stad woont en een andere voorstelling heeft van natuur dan eindeloze kortgemaaide engels raaigraslanden en maisakkers. De natuurminnende recreant wil niet van zijn sokken gereden worden door gigantische trekkers met broekies van 16 achter het stuur. De natuurminnende recreant wil ook wildernis (Waddenzee) en gave ecosystemen dicht bij huis, zonder in het vliegtuig te hoeven stappen.
  Mevrouw Sanderine Nonhebel vergeet dat de consumptie van vlees geen eerste levensbehoefte is maar overbodige luxe. Voor ons en voor de chinezen. Je betovergrootouders konden al gelukkig leven op een dieet van hoofdzakelijk peulvruchten, granen en groenten met alleen op zondag wat vlees.

 • mtsvanaaken

  romeijn, ik weet niet waar u woont, maar hier is toch echt veel zware zandgrond lang beken ( die al heel lang ontgonnen zijn) naar brabants landschap gegaan. Dit is nu nog eens grond waar je nooit op hoeft te beregenen. Deze is erg goed vochtvasthoudend, met een leeltlaag van 50 cm. Wildenis in nederland? Geloof je het zelf?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.