Home

Nieuws

Molson Coors neemt Starbev over, wil groei in Europa

Denver – Molson Coors neemt de Oost-Europese brouwer Starbev voor 2,65 miljard euro over van investeringsmaatschappij CVC.

Starbev moet volgens topman Peter Swinburn van de Amerikaans-Canadese biergigant als springplank voor verkopen in andere landen dienen. Vooralsnog was Molson Coors primair in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk aanwezig.
Starbev heeft een sterke positie in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en de Balkan. Het Tsjechische merk Staropramen wordt naar 35 landen uitgevoerd. In 2011 realiseerde de onderneming uit Praag een winst voor belastingen, rente en afschrijvingen van 241 miljoen euro. Molson Coors betaalt dus 11 keer de winst, waar SABMiller eerder voor Foster's 13 keer de winst betaalde.
Volgens Swinburn kunnen de ondernemingen samen weinig synergievoordelen behalen. De overname moet Molson Coors vooral aan een positie op een groeimarkt helpen. Swinburn geeft toe dat marges momenteel klein zijn, ook voor Starbev. Door het economische ontij kunnen prijzen nauwelijks in gelijke mate als grondstofprijzen worden verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.