Home

Nieuws 621 x bekeken 3 reacties

Ministers: gezondheid stond altijd voorop

Den Bosch – Er is nooit sprake van geweest dat landbouwminister Gerda Verburg andere doelen heeft gediend in de Q-koorts kwestie dan ik. Dat zegt oud-minister Ab Klink van volksgezondheid bij de hoorzitting over Q-koorts van ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Volksgezondheid is volgens Klink altijd leidend geweest in het beleid. Tijdens de hoorzitting hebben Verburg en Klink hun beleid verdedigd. De voormalig bewindspersonen staan achter het rapport van de Commissie Van Dijk over de Q-koortscrisis, al hebben ze wel kritiek. Klink is het niet eens met de conclusie dat er gebrekkige communicatie was naar de beroepsgroepen. ”We hebben de beroepsgroepen uitgebreid geïnformeerd.” Verburg heeft kritiek op de conclusie dat er eerder gevaccineerd moest worden. ”We hebben alles in het werk gezet om zo snel mogelijk te vaccineren. Er was geen vaccin beschikbaar, dus dat kon niet”, aldus Verburg.
De voormalige landbouwminister zegt tijdens de hoorzitting dat een fokverbod geen zin heeft gehad. ”Dan hadden we de veertig besmette bedrijven die aan het licht kwamen tijdens het aflammerseizoen niet gedetecteerd”, aldus Verburg. Daarmee was het probleem met een fokverbod alleen een jaar opgeschoven.
Q-koortspatiënt Bert Brunninkhuis is zeer kritisch over de bewindspersonen. ”De enige die besluiten kon nemen om het probleem aan te pakken, minister Verburg, deed het niet. Zij had de focus niet op de patiënt.”
Een schadevergoeding voor Q-koortspatiënten, is volgens Klink vanwege rechtsgelijkheid niet mogelijk. ”Tenzij er door de overheid fouten zijn gemaakt.”
De hoorzitting wordt gehouden door de ombudsman om een beeld te krijgen over de q-koortscrisis. Aanleiding hiervan is dat q-koortspatiënten geen schadevergoeding krijgen.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Pure leugens van Klink en Verburg.
  Buitenlandse toeristen werden wel gewaarschuwd niet naar Brabant te gaan.
  Terwijl de Nederlandse regering haar burgers bewust niets vertelde.
  Economisch gewin ging dus bewust boven mensenlevens.
  De CDA kijkt dus niet om 30 doden en honderden zieken meer of minder blijkt maar weer nu Verburg en Klink bewust weer leugens vertellen.
  Waarom is de Nederlandse burger niet voogelicht voor de gevaren en de buitenandse toeristen wel?
  Lijkt me een simpele vraag voor Verburg en Klink?
  Antwoord graag van deze ethische gristenparij leden.

 • politiek

  Verburg is een CDA minister die inderdaad meer bezig was met de geiten als de gezondheid van de burger. Ab Klink was op hoorzitting vooral bezig om Verburg te beschermen. Zijn taak volksgezondheid , kon ik niet zo goed ontdekken in zijn betoog. Het zal toch niet zo zijn dat Kink ook een CDA minster is , want dan ik wel beredeneren waarom hij ook niet voor volksgezondheid opkwam.

 • wilmasnels

  Ik heb grote waardering voor de ombudsman, Alex Brenninkmeijer, omdat hij de zaak breed bekijkt. Niet alleen van de regels (of de overheid fouten heeft gemaakt) maar ook vanuit het perspectief van de burgers (die ziek zijn geworden). Is het nodig om een causaal verband tussen geiten met Q-koorts en mensen met Q-koorts te bewijzen? Dat lijkt me niet. Als de geiten geen Q- koorts hadden gehad dan de mensen ook niet. Een schadevergoeding lijkt me
  terecht. De vraag kan zijn, wie betaalt of uit welk potje. Dat de overheid hierin het voortouw niet neemt en weinig begrip toont voor de zieke mensen vind ik erg zwak.

Of registreer je om te kunnen reageren.