Home

Nieuws 479 x bekeken

Ministerie liet vaccins tegen Mexicaanse griep bederven

Utrecht – Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in 2010 de gehele voorraad Mexicaanse griep-vaccins buiten de koeling gezet en daardoor laten bederven.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Utrecht, die deze week is gepubliceerd.
De fout bij het NVI gebeurde op een moment dat het vaccin nog nodig kon zijn voor de bestrijding van een uitbraak of kon worden doorverkocht aan andere landen voor preventieve vaccinatie. De inkoopwaarde van de voorraad bedroeg tientallen miljoenen euro's, maar de marktwaarde was al enorm afgenomen, omdat de vraag naar vaccins afnam toen de pandemie uitbleef.
Het varkensgriepvaccin werd ontwikkeld nadat het H1N1-virus in Mexico vanuit varkens was overgesprongen naar de mens en voor een wereldwijde epidemie werd gevreesd. Nederland kocht in 2009 bij twee farmaceutische bedrijven in totaal 34 miljoen vaccins, daarvan waren na vaccinatie van risicogroepen en afbestelling en verkoop nog ongeveer 20 miljoen doses over.
De onbedoelde vernietiging is aan de orde geweest in een rechtszaak die een medewerker van het NVI heeft aangespannen tegen zijn werkgever, het ministerie van VWS. De medewerker vindt dat hij ten onrechte disciplinair is gestraft.
De fout werd gemaakt in het magazijn van het NVI in Bilthoven, waar vaccins worden bewaard. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in 2011 gemeld dat de voorraad vernietigd was omdat de houdbaarheid was verstreken. > Pagina 5

Of registreer je om te kunnen reageren.