Home

Nieuws 1085 x bekeken

Mestvergister verrijkt met enzymfabriekje

Holwerd – Adviesbureau E-Kwadraat presenteert een nieuwe vinding die het rendement van biogasinstallaties flink zou verhogen. Het gaat om een installatie waarmee biogasondernemers zelf enzymen kunnen produceren die de vergisting efficiënter maken.

De enzymen ontsluiten moeilijk afbreekbare organische stoffen zoals lignine en cellulose. Dit kan de kostprijs van biogas op twee manieren drukken: de verblijftijd van het substraat in de vergister wordt korter, en de gasopbrengst hoger. Directeur van E-kwadraat, Douwe Faber, spreekt van een verhoging van de gasopbrengst met minimaal 20 procent, en van een verlaging van de 'voerkosten' met 1 tot 2 cent per kilowattuur.
Boeren met een vergister die het enzym willen gebruiken, kunnen een zogeheten Greenstep-installatie kopen. Daarmee kunnen ze wekelijks enkele kuubs enzympreparaat produceren die ze in de vergister moeten pompen. De finesses van het systeem worden vandaag bekendgemaakt bij HTO in Holwerd, waar een eerste praktijkexemplaar staat.
De investering bedraagt ongeveer 100.000 euro, afhankelijk van de omvang van de vergister. De terugverdientijd is volgens Faber voor installaties van 500 kilowattuur drie jaar, en voor grotere installaties korter. De vaste kosten voor grondstoffen zijn enkele duizenden euro's per jaar.
De biogasbranche kampt met hoge 'voerkosten'. Omdat in Nederland de subsidies lager zijn dan in omringende landen, gaan gewilde hoogcalorische grondstoffen zoals glycerine de grens over. Deze vinding kan volgens Faber bijdragen aan de benodigde rendementsverhoging in de Nederlandse biogassector. "Eenzelfde verbetering is mogelijk dankzij beter management. Als dan ook nog het mestbeleid van Bleker vorm krijgt, met de erkenning van kunstmestvervangers, ziet het er echt beter uit."
Eltjo van Marum, secretaris van brancheorganisatie BBO, kan het product van E-kwadraat niet beoordelen, maar bevestigt dat er grote behoefte is aan methoden voor efficiëntere vergisting. De voerkosten zijn volgens hem gemiddeld acht cent per kilowattuur. Met de huidige subsidietarieven verwacht hij dat er geen nieuwe installaties bij komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.