Home

Nieuws 1292 x bekeken

Landbouwstrafzaken lopen stuk

Almelo/Leeuwarden – De behandeling van strafzaken op gebied van landbouw- en milieuwetgeving loopt vertraging op omdat de bevoegdheid van economische rechters niet altijd goed geregeld is.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vorige week de economische strafrechters in Groningen onbevoegd verklaard, omdat hun benoeming niet volgens de regels is gegaan. Datzelfde speelt mogelijk bij meer rechtbanken in Nederland.
De bevoegdheid van economische strafrechters kan in strafzaken van agrarisch ondernemers in veel gevallen door advocaten aan de orde worden gesteld, aan de hand van de uitspraak van het hof in Leeuwarden.
De Almelose economisch politierechter oordeelde gisteren dat hij wel bevoegd is, omdat er bij de benoeming van de rechters in Almelo wel specifiek rechters benoemd zijn voor de behandeling van economische delicten. Dat was in Groningen niet het geval. Daar waren alle rechters bevoegd verklaard voor de behandeling van economische delicten, terwijl de wet voorschrijft dat daarvoor rechters moeten worden aangesteld met specifieke kennis.
De Almelose rechter had zich gisteren moeten buigen over overtreding van de quarantaineregels, de regels voor identificatie en registratie van runderen. Hij verschoof de inhoudelijke behandeling van de zaak echter door tot september.

Of registreer je om te kunnen reageren.