Home

Nieuws 720 x bekeken

ING: Nederland laat kansen liggen in Turkije

Amsterdam – Nederlandse exporteurs dreigen de komende vier jaar 4,1 miljard euro aan export naar Turkije mis te lopen.

De Turkse internationale handel groeit sneller dan de Nederlandse handel met Turkije. Dat schrijft ING in een rapport naar aanleiding van vierhonderd jaar diplomatieke en handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. Volgens de Amsterdamse bank liggen er met name goede kansen in de agri- en foodsector.
Gisteren was de eerste dag van een meerdaags staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Nederland. Turkije is een van de snelst groeiende economieën in Europa. Het land kent een betrekkelijk lage staatsschuld maar wel een hoge werkloosheid. Naar verwachting heeft de Turkse economie in 2014 de Nederlandse ingehaald. Overigens oriënteert Turkije zich toenemend op Azië. In 2005 dreef het 60 procent van de handel met Europa, nu nog maar 45 procent.
Topman Henny Swinkels van de Van Drie Group, wereldwijd marktleider in kalfsvlees, ziet in Turkije een in potentie bijzonder grote afzetmarkt. De meeste Turken zijn moslim en eten dus rundvlees. Het land telt bovendien een grote bevolking van 74 miljoen en ligt tussen Europa en Azië in. Het kan via twee kanten op als toegangspoort dienen. ”Nu gelden nog BSE-beperkingen waardoor Nederland geen kalfsvlees naar Turkije kan brengen”, aldus Swinkels. ”Maar ik vertrouw erop dat dit snel verandert. Vanuit Turkije zelf groeit de vraag en ontstaat toenemend druk.”
In de zuivel wordt Turkije ook gezien als kansrijke markt, hoewel FrieslandCampina zich vooralsnog beperkt tot aanwezigheid in Griekenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.