Home

Nieuws

LTO is ganzenplaag beu

Leeuwarden – De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord wil een snelle aanpak van de ganzenplaag. Die zorgt elk jaar voor meer schade voor boeren.

Alleen al in de provincie Friesland is het aantal 'overzomerende' ganzen in drie jaar tijd gestegen van 17.000 naar 40.000. Daardoor stijgt de schade explosief, meldde de organisatie donderdag.
LTO wil dat de vogels worden gevangen en geslacht. "Ze kunnen dan via de poelier als streekproduct worden afgezet naar de consument."
In de winter strijken in Nederland meer dan 2 miljoen ganzen en smienten neer. De meeste vogels vertrekken in het voorjaar naar de meer noordelijk en oostelijk gelegen broedgebieden, maar de laatste jaren blijven steeds meer ganzen achter.
Vooral de grauwe gans veroorzaakt niet alleen veel schade aan gewassen, maar ook aan natuurgebieden. "De populaties zijn van dusdanige omvang dat direct ingrijpen op korte termijn onontkoombaar is", benadrukt LTO Noord.
Boeren voelen de schade steeds meer in de portemonnee, constateert de organisatie. Zo moeten boeren volgens de landbouwkoepel zelf voer aankopen voor hun koeien, omdat ganzen enorme hoeveelheden gras eten. Sommige veehouders zijn daardoor jaarlijks tienduizenden euro's kwijt. Ze krijgen weliswaar een tegemoetkoming, maar die is nauwelijks de helft van de werkelijke schade, aldus LTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.