Home

Nieuws 900 x bekeken

LTO: crisis slecht voor economie, maar niet dramatisch

Den Haag – De kabinetscrisis is slecht voor de economie en daarmee ook voor de landbouwsector.

Dat zei voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland tegen Boerderij Vandaag. Volgens Maat moet worden voorkomen dat de rating van Nederland zakt en de rente stijgt, waardoor het voor ondernemers duurder wordt om te investeren. "Laten we eerlijk zijn", zegt hij. "Dit is een slecht scenario."

Toch is Maat niet bezorgd. Hij benadrukt dat het kabinet vorderingen heeft gemaakt met de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en dat daar brede steun voor bestaat in de Tweede Kamer. Hetzelfde geldt voor het mestdossier. "Het zou goed zijn als een minderheidskabinet nu nog even de tijd krijgt. De economische situatie is ernstig en dan is nuchter optreden vereist."

Ook is de LTO-topman niet bevreesd dat een nieuw kabinet de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen terugdraait, zoals door de PvdA al aangekondigd. "Iedereen ziet dat er moet worden bezuinigd", zegt hij refererend aan het natuurbeleid van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw). Bovendien, zo benadrukt hij, komen veel ontwikkelingen uit de markt zelf.

Vorige week bleek uit een enquête van TNS-Nipo dat ondernemers juist ontevreden zijn over het kabinet; zij geven de club van premier Rutte gemiddeld een 5,4. In een reactie daarop zei Maat toen dat dit vooral lag aan de duur van het Catshuisberaad. Hij is tevreden over het landbouw- en natuurbeleid en geeft economieminister Maxime Verhagen een voldoende.

Of registreer je om te kunnen reageren.