Home

Nieuws

Koerswijziging kabinet is fors, maar effecten nog onzeker

Den Haag - De bezuinigingen op natuur worden grotendeels teruggedraaid, het accijnsvoordeel op rode diesel verdwijnt en de btw op zonnepanelen gaat omlaag. Die maatregelen kwam het demissionaire kabinet van VVD en CDA donderdag overeen met D66, Groenlinks en Christenunie in de voorlopige begroting voor volgend jaar.

De nieuwe plannen kwamen de afgelopen twee dagen met stoom en kokend water tot stand. Omdat Brussel voor het einde van deze maand wil weten hoe Nederland het begrotingstekort gaat terugdringen tot 3 procent, was er werk aan de winkel voor minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Hij zocht en vond steun bij de fracties die eerder instemden met een nieuwe missie in Afghanistan, de zogenoemde Kunduzcoalitie.


Voor de landbouwsector is de 200 miljoen euro die extra wordt uitgetrokken voor natuur één van de meest opmerkelijke bepalingen. Daarmee maken de vijf partijen grotendeels een einde aan het bezuinigingsbeleid van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw), die daar het afgelopen jaar veel energie in heeft gestoken en waarop hij forse kritiek kreeg. Dat de korting op rode diesel verdwijnt doet pijn, maar lag in de lijn der verwachting; VVD en CDA hadden hierover in Catshuis al overeenstemming bereikt. Over de Hedwigepolder rept het akkoord met geen woord.


Premier Mark Rutte (VVD) is opgetogen over de bereikte resultaten. “In onze parlementaire geschiedenis is het echt ongekend wat er hier is gebeurd”, zei hij ’s avonds tijdens een debat. “Het is cruciaal om vast te houden aan de 3 procenteis; niet omdat Brussel dat eist, maar vanwege de financiële markten.”


Toch is het nog onduidelijk wat er in de praktijk terecht zal komen van deze voornemens. Op 12 september, of wellicht al een week eerder, hebben verkiezingen plaats en wijzigen de verhoudingen in de Tweede Kamer. De meeste voorstellen zijn dan nog niet aan het parlement aangeboden, laat staan aangenomen. GL-leider Jolande Sap heeft al aangegeven dat zij meteen als de gelegenheid zich voordoet, zal proberen het akkoord op onderdelen te wijzigen.


Opvallend is dat de PvdA de voorlopige begroting niet steun. De kersverse fractievoorzitter Diederik Samsom vindt het pakket onacceptabel, onder meer vanwege een bevriezing van de politie- en lerarensalarissen. Volgens SP’er Emile Roemer zijn de afspraken schadelijk voor de economie en Esther Ouwehand (PvdD) mist de invoering van een vleestaks en flinke vermindering van de steun aan de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.