Home

Nieuws 1 reactie

Kabinet komt deze zomer met standpunt cisgenese

Den Haag – Het kabinet komt deze zomer met een standpunt over cisgenese. Dat hebben staatssecretarissen Joop Atsma (milieu) en Henk Bleker (landbouw) toegezegd aan de Tweede Kamer, in reactie op een motie van CDA-kamerlid Henk-Jan Ormel en Esmé Wiegman van de Christenunie.

De parlementariërs pleiten ervoor dat voor cisgenesetechnieken een vrijstelling komt van de EU-wetgeving voor genetisch gemodificeerde gewassen, omdat cisgenesetechnieken vergelijkbaar zijn met klassieke veredelingstechnieken. ”De technieken kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de landbouw, bijvoorbeeld doordat de planten beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn”, aldus Ormel.
Het kabinet is het eens met deze denkrichting, maar wil nog geen definitief besluit nemen. ”We hebben komende week gesprekken met de stakeholders op dit terrein. Daarna zullen we met een kabinetsvisie komen over cisgenese”, aldus Atsma. Uit een rapport van de Europese voedselautoriteit Efsa blijkt dat gewassen die zijn geproduceerd via cisgenese even veilig zijn voor mens en milieu dan traditioneel veredelde gewassen.
PvdD en PvdA vindt dat producten die tot stand zijn gekomen middels cisgenese en andere gentechnieken in de toekomst wel herkenbaar moeten zijn door etikettering, zodat er een keuzemogelijkheid is om gebruik te maken van deze producten of niet.
Bij cisgense worden via genetische modificatie soorteigen genen overgebracht van de ene naar de andere plant.

Eén reactie

  • zanden

    Alles wat niet volgens de eigen natuur in het eigen natuurlijke tempo is op- en uitgegroeid kan nooit die kwaliteit en voedingskracht hebben als dat wat puur natuur is. Dat is toch zo logisch als wat?! Je bent wat je eet. Toch?!

Of registreer je om te kunnen reageren.