Home

Nieuws

Kabinet belicht ook mening Kamer Polenmeldpunt

Den Haag - Het kabinet weigert nog altijd afstand te nemen van het omstreden meldpunt waarop de PVV klachten over Midden- en Oost-Europeanen verzamelt.

Wel beloofde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken de Kamer donderdagavond dat hij in zijn contacten in het buitenland ook over de afwijzing door de Tweede Kamer van het Polenmeldpunt zal spreken. Een meerderheid van de Kamer inclusief regeringspartij CDA veroordeelde het PVV-meldpunt vorige week en stelde dat door de website een hele groep mensen onnodig wordt weggezet. Rosenthal weigerde opnieuw een oordeel te geven over de site van gedoogpartner de PVV. Hij herhaalde alleen dat de site "geenszins de gedachten of het beleid van de regering reflecteert''.
Rosenthal zei dat hij buiten Nederland de uitspraak van de Kamer zal vermelden als wordt gevraagd naar het meldpunt van de PVV. Hij brengt in zijn buitenlandse contacten "regelmatig en vanzelfsprekend'' de gevoelens van de Kamer over allerlei zaken te berde.
De VVD-minister werd door Kamerleden aangespoord om de veroordeling door de Kamer van het meldpunt duidelijker en actiever uit te dragen in het buitenland. Meer uitleg is nodig, zei CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, omdat in het buitenland kennelijk niet wordt begrepen dat het PVV-meldpunt geen initiatief van de regering is. VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemde het meldpunt "polariserend en stigmatiserend'' en zei de site te verafschuwen.
In het debat zei D66-leider Alexander Pechtold dat niet het meldpunt het probleem is, maar de weigering van het kabinet om er afstand van te nemen. Nederland staat op deze manier met een tulp in de ene hand en toont met de andere een opgestoken vinger, aldus Pechtold.
Pechtold betoogde dat het PVV-meldpunt handelsnatie Nederland veel geld kost. Han ten Broeke (VVD) zei daar niks van te geloven. "Niet iedereen hoeft je aardig te vinden in het buitenland, want daarmee kom je er niet en haal je geen resultaten binnen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.