Home

Nieuws

Japanse boeren verbolgen over dreigend vrijhandelsverdrag

Tokio - Duizenden Japanse boeren hebben in de hoofdstad Tokio geprotesteerd tegen Japanse aansluiting bij een veelomvattend vrijhandelsverdrag tussen landen rond de Stille Oceaan, het Trans-Pacific Partnership (TPP).

De Japanse landbouwlobby plaatste ook een paginagrote advertentie in de Washington Post waarin argumenten tegen het verdrag worden opgesomd.
De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft aansluiting bij het verdrag tot topprioriteit gemaakt en bezoekt volgende week de Amerikaanse president Barack Obama. De boeren zijn bang dat ze worden blootgesteld aan directe concurrentie tegen Amerikaanse boeren en boeren en Zuidoost-Azië. Met name rijstboeren worden door de staat beschermd.
In een apart proces verklaart persbureau Kyodo dat Japan en Australië in bilaterale onderhandelingen over een verdrag met name op het terrein van landbouw moeizaam vooruitgang boeken. De onderhandelingen lopen sinds 2007 en Australië wil vooral meer rundvlees, zuivel, suiker en tarwe uitvoeren.
Nu is de VS voor graan en rundvlees nog hoofdleverancier van Japan. Australië is ook deelnemer aan de gesprekken om tot het TPP te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.