Home

Nieuws

IMF: prijzen grondstoffen van olie tot agrarisch dalen

Washington – De kans dat prijzen voor grondstoffen waaronder olie, gas en voedingsgewassen dalen, neemt toe door de vertragende economische groei.

Dat schrijft het IMF in een halfjaarlijks rapport over de wereldeconomie. De Reuters-Jefferies CRB Index, gevuld met een mandje grondstoffen van aardolie tot tarwe, staat reeds op het laagste niveau sinds december 2011.
Het IMF stelt dat Europa veel gedaan heeft om de schuldencrisis onder controle te krijgen, maar dat een nieuwe problematische fase kan aanbreken wanneer Spanje extra steun nodig blijkt te hebben. Economen verwachtten al dat zowel Griekenland als Portugal opnieuw financiële steun zullen vragen. Spanje is echter veel groter.
De olieprijs kan 5 procent dalen, aldus het IMF. Uitvoerders van grondstoffen zien hun economie door dalende prijzen verzwakken, maar de dalende prijs kan voor verwerkers en netto-importeurs juist een steun in de rug betekenen. Overigens wordt de verwachting van het IMF niet onverdeeld ontvangen.
Zakenbank Goldman Sachs verwacht nog steeds een stijgende olieprijs later dit jaar terwijl het wereldvoedselagentschap van de VN, de FAO, voor de korte termijn een stijgende voedselprijs verwacht en voor later dit jaar een lichte daling.

Of registreer je om te kunnen reageren.