Home

Nieuws 3572 x bekeken 5 reacties

Hoogste paasvuur ter wereld ontstoken

Espelo - In het Overijsselse Espelo is zondagavond het hoogste paasvuur ter wereld in brand gestoken.

De organisatie schat dat er 10.000 mensen naar kijken. ,,Op de snelweg staan ze nog in de file'', aldus paasvuurbouwer Arjan Stevens.

De stapel is 45,98 meter hoog en daarmee is het wereldrecord vuurstapelbouwen verbroken. Er is sinds november vorig jaar aan gewerkt. De berg heeft aan de basis een omtrek van naar schatting 160 meter.

De brandweer is aanwezig bij het paasvuur, maar voornamelijk om onderzoek te doen naar de verspreiding van vliegvuur: brandende deeltjes die door de wind worden verspreid. ,,We meten met hittegevoelige apparatuur tot in welke omtrek vliegvuur zich verspreidt. Met die kennis kunnen we dan weer beter andere branden bestrijden'', aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • Divos

  Erg leuk,maar als men in de rest van Nederland wat plankjes of wat stro opstookt,krijgt men een bekeuring wegens milieuvervuiling.

 • geene351

  Hier in brabant komt de RMB (regionaal milleu bebrijf ) het snoei hout ophalen voor in de biomassa tewerwerken voor groene stroom.

 • boerjaco

  het is hier tradietsie hier in oudleusen kan het van bijna ten einde van de 2de maand tot de 1na laaste dag of de laaste dag nog brengen dan is het over.

 • Klomp

  nu nog een keer boerjaco, maar dan in gewoon nederlands

 • Romeijn

  De grote paasvuren is iets van de laatste decennia. De traditie is eigenlijk dat snoeihout in de nabijheid van het werk wordt verbrand. Door de toegenomen beschikbaarheid over (landbouw)transportmiddelen is het makkelijker geworden om snoeihout over grote afstanden te verplaatsen. Zodoende werd het mogelijk om op te schalen naar steeds grotere paasvuren. Inmiddels is het ook mogelijk om snoeihout aan te bieden bij regionale biomassacentrales. Afhankelijk van hoe de betreffende gemeenten en ondernemers dit organiseren kan dit buurtschappen en agrarische natuurverenigingen een leuk zakcentje opleveren. Daarnaast moet het natuurlijk altijd mogelijk blijven om op het oostelijke platteland - tijdens de paasdagen en in een gezellige sfeer - een bescheiden 'boake' te bouwen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.