Home

Nieuws

Handelsbalans Nederlandse agribusiness met Bric-landen negatief

Voorburg - De Nederlandse uitvoer naar Brazilië, Rusland, India en China (de Bric-landen) groeit veel harder dan de totale Nederlandse uitvoer.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De handelsbalans met alle Bric-landen behalve Rusland is voor de agribusiness echter negatief.
In 2011 was 4,3 procent van de totale Nederlandse uitvoer bestemd voor de Bric-landen. In 1996 was dit nog slechts 1,9 procent. China en Rusland zijn voor de Nederlandse uitvoer duidelijk belangrijker dan Brazilië en India. China geldt als grootste groeimarkt. In 2011 werd ruim 11 keer meer naar China uitgevoerd dan in 1996.
Voor de Nederlandse agribusiness neemt het belang van de Bric-landen ook snel toe, maar alleen met Rusland kent de sector een positieve handelsbalans. De uitvoer naar Rusland steeg in de laatste tien jaar van 305 naar 889 miljoen euro. De Nederlandse invoer van Russische landbouwproducten nam toe van 14,5 tot 121 miljoen euro.
De Nederlandse agrarische uitvoer naar Rusland bestaat goeddeels uit groenten en fruit (292 miljoen) maar ook de categorie zuivel en eieren (156 miljoen) en veevoer en veevoergrondstoffen (116 miljoen) spelen een belangrijke rol. Veevoergrondstoffen betreft voor een belangrijk deel wederuitvoer. Andersom verkopen de Russen veel granen aan Nederlandse afnemers.
De export van voeding en levende dieren naar China is in de laatste tien jaar exponentieel gegroeid van ruim 60 naar 450 miljoen euro. De helft van de Nederlandse export bestaat uit bereide voedingsmiddelen, maar ook de zuivelexport (57 miljoen) is van toenemend belang. De Chinese voedingsmarkt groeit: in 2011 was de Chinese supermarktomzet (746 miljard euro) voor het eerst groter dan die van de VS.
De Chinese agrarische export naar Nederland verviervoudigde echter ook tot 498 miljoen euro, waardoor de balans negatief blijft. De Chinese agrarische export bestaat voor bijna de helft uit groenten en fruit. Knoflook en appels zijn belangrijke exportproducten voor China. China importeert veel voeding, maar het betreft vooral soja en rijst die met name uit respectievelijk de VS en Thailand worden ingevoerd.
De uitvoer naar India verdubbelde ruim naar 41 miljoen euro terwijl de export naar Brazilië bijna verdrievoudigde tot 82 miljoen euro. De handelsbalans valt met Brazilië verreweg het meest negatief uit. In 2011 importeerde Nederland voor bijna 2,3 miljard euro landbouwproducten uit het Zuid-Amerikaanse land. Nederland importeerde uit India voor 198 miljoen euro aan met name groenten en fruit maar ook koffie, thee en specerijen.
Het CBS stelt vast het aandeel van de Bric-landen in de Nederlandse uitvoer bijna twee keer zo klein is als het Bric-aandeel in de gehele EU. Er zijn slechts vijf landen in de 27 lidstaten in de EU waarvoor de Bric-landen een kleinere rol spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.