Home

Nieuws 434 x bekeken

Grootste bank Canada beschuldigd van fraude termijnmarkt

Washington – De beurswaakhond van de Verenigde Staten, CFTC, beschuldigt Royal Bank of Canada (RBC) van grootscheepse fraude met termijncontracten voor grondstoffen.

De fraude betreft transacties ten minste tussen juni 2007 en mei 2010, met een waarde van honderden miljoenen dollars. Om welke grondstoffen het gaat, is nog onbekend.
Volgens CFTC betreft de fraudeverdenking een betrekkelijk kleine groep werknemers van RBC, de grootste bank van Canada. Ze zetten volgens CFTC een ingenieus schema op waardoor buitenlandse dochterondernemingen van de bank contracten konden afsluiten zonder officieel een positie in te nemen.
Volgens CFTC zijn termijnmarkten juist bedoeld om inzicht te geven in vraag en aanbod van grondstoffen, zodat partijen risico kunnen afdekken. RBC zorgde er juist voor dat een deel van de transacties werd verborgen. CFTC vermoedt dat de 'wash trades' plaats vonden om bepaalde belastingvoordelen in Canada te kunnen behalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.