Home

Nieuws 457 x bekeken

Groenlinks: stop accijnsvoordeel grootverbruikers energie

Den Haag – Groenlinks wil de economie verduurzamen door de belastingvoordelen voor gebruikers van fossiele brandstoffen te stoppen.

Het gaat om 5,8 miljard euro. Om vergroening te stimuleren wil de partij dat bedrijven juist extra gaan betalen voor grootverbruik van milieuvervuilende energie, zo staat in het alternatieve bezuinigingsprogramma van Groenlinks, ’Hart voor de toekomst’. De partij pleit voor belasten van kolen, kerosine, olie en rode diesel. ”Concreet betekent dit dat energieslurpers als de glastuinbouw op termijn gewone prijzen gaan betalen voor gas en stroom. Ook vlees eten gaat naar een hoger btw-tarief”, aldus Groenlinks.
Jolande Sap en haar partij willen de bezuinigingen op natuur, cultuur en ontwikkelingssamenwerking terugdraaien. De partij gaat in haar plan uit van ’de vervuiler betaalt. Vervuilende industrie moet daarom betalen voor hun uitstoot. Hiermee, en in combinatie met het verlagen van arbeidskosten voor bedrijven, wil Groenlinks duurzame innovatie stimuleren. De plannen van Groenlinks leveren de schatkist in 2015 twaalf miljard euro op, zegt Sap. Het CPB moet de plannen nog doorrekenen.
Groenlinks vindt Nederland de vieze man van Europa. ”Nergens is de lucht zo vies, het water zo vuil en bijna nergens is er nog zo weinig natuur als in Nederland”, aldus Groenlinks. De partij ziet veel kansen om de economisch rendement en milieuwinst te combineren in de schone energiesector, groene chemische industrie, duurzame bouw, elektrisch vervoer en afvalrecycling. ”Een land als Duitsland laat zien dat een overheid die duidelijk en vasthoudend kiest voor groen en duurzaam, een geweldige steun in de rug kan zijn als katalysator voor de overgang naar schoon”, vindt Groenlinks.

Of registreer je om te kunnen reageren.