Home

Nieuws 515 x bekeken

Gezondheidsrisico 'vogel-tbc' via varkensvlees verwaarloosbaar

Den Haag – De bacterie die 'vogel-tbc' veroorzaakt (Mycobacterium avium) kan bij de mens alleen ziekte veroorzaken als er sprake is van een sterk verminderde weerstand. Dit concludeert bureau Risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (Buro) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De bacterie komt in Nederland incidenteel voor bij varkens. De risico's van deze bacterie bij varkens zijn voor consumenten van varkensvlees en voor slachthuispersoneel, uitermate klein. Alleen als er sprake is van een sterk verminderde weerstand kan het wellicht tot gezondheidsklachten leiden, aldus Buro.
Door het insnijden van de lymfknopen wordt bij de slacht van varkens gecontroleerd of er ook een infectie is met 'vogel-tbc'. Omdat 'vogel-tbc' zelden voorkomt en het risico zeer gering is, adviseert Buro om voortaan de lymfknopen van varkens niet meer in te snijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.