Home

Nieuws 349 x bekeken 1 reactie

Geldgebrek bedreigt voedselhulp in Afrika

Dakar – Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen over de dreigende voedselcrisis in de Sahel in Afrika.

Meer dan 15 miljoen mensen lopen gevaar doordat er veel te weinig geld beschikbaar is voor noodhulp, meldde de organisatie donderdag.
"We hebben al vrouwen gezien die in mierenhopen naar graankorrels zoeken om te overleven", aldus een beleidsmedewerker van Oxfam in West-Afrika.
Oxfam heeft slechts 33 procent van de benodigde gelden in kas. De Verenigde Naties hebben nog niet de helft van de gevraagde 724 miljoen dollar opgehaald. "Geld is heel hard nodig. We vragen de VN snel een donorconferentie te beleggen, zodat er steun komt voor de ruim 15 miljoen mensen die door hongersnood worden bedreigd", aldus beleidsmedewerker Steve Cockburn.
De honger wordt veroorzaakt door de droogte. Opnieuw zijn de regens niet voldoende gebleken voor de gewassen in landen als Mauritanië, Niger en Tsjaad.
Patricia Hoorelbeke, medewerker van Action Against Hunger: "In het Tsjadische deel van de Sahel is de acute ondervoeding al gestegen tot boven de 15 procent. Er komen dramatisch meer mensen in onze voedselcentra. We hebben al extra personeel ingezet. Meer actie is nodig om te voorkomen dat de situatie verslechtert".
Vorig jaar was de hongersnood vooral ernstig aan de andere kant van Afrika, bij Somalië. ANP

Eén reactie

  • agratax1

    Hadden de hulporganisatie dit debacle niet kunnen voorkomen als ze de afgelopen decennia hun geld en kennis hadden ingezet ten behoeve van de voedselproductie in plaats van voor meer aaibare acties. De grond moet goed zijn en er moet irrigatie mogelijk zijn anders hadden de Chinezen en Arabieren niet zoveel haast om er miljoenen hectares te pachten of te kopen ten koste van de voedsel productie voor de locale bevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.