Home

Nieuws 478 x bekeken

G8 moet afspraken maken over voedsel

Washington - De groep van acht meest machtige landen moeten zich bij de G8-bijeenkomst in mei toeleggen op het vergroten van investeringen in de landbouw in ontwikkelingslanden.

De landen moeten bovendien beloven de honger uit de wereld te bannen. Dat stelt de NGO One, opgericht door onder meer U2-zanger Bono en Bob Geldof. Leiders van de VS, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland komen op 18 en 19 mei samen om economisch beleid te bespreken en waar mogelijk coördineren. One wijst erop dat de landen in 2008, toen voedselprijzen een record aantikten beloften zijn aangegaan die niet of niet geheel zijn waargemaakt.
Beleidsmedewerker Ben Leo stelt dat uit een analyse van One blijkt dat investeringen juist in kleinschalige boerenbedrijven leidt tot een grote productiesprong. Zo’n 30 arme landen zijn volgens Leo akkoord met afspraken over het vergroten van investeringen maar voor uitvoering van de plannen is de komende drie jaar nog 27 miljard dollar van rijke landen nodig.
De verwachting is dat de G8 vooral in het teken zal staan van de financiële crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.