Home

Nieuws 1447 x bekeken 1 reactie

Friesland Bank overgenomen door Rabobank

Utrecht – De Rabobank neemt Friesland Bank over. Hierdoor verliest de Rabobank in de agrarische kredietverlening een belangrijke concurrent in het Noorden en in mindere mate Gelderland en Overijssel.

Friesland Bank manifesteerde zich de laatste jaren in de agrarische sector agressief als alternatief voor de grootbanken en zag in 2010 het uitstaande krediet in de agrarische sector toenemen met 8 procent tot 680 miljoen euro. De bank kwam echter door de kredietcrisis in de problemen.
Friesland Bank claimde de laatste jaren in haar werkgebied steeds marktaandeel te winnen ten opzichte van de Rabobank, die het uitstaande krediet in de sector zag stagneren. De bank is naar eigen zeggen voor de Nederlandse melkveehouderij en akkerbouw de grootste kredietverlener na Rabobank (marktaandeel volgens eigen opgave: 83 procent) en ABN Amro, en dus vóór ING.
De agrarische kredietverlening groeide voor 2010 enkele jaren met dubbele cijfers. De Rabobank is echter wel een paar maten groter. Het uitstaande krediet van de coöperatieve bank bij Nederlandse boeren en tuinders kwam in 2011 uit op 29,1 miljard euro. De kredietverlening aan de (internationale) agribusiness en voedingsretail kwam in 2011 uit op 50,9 miljard euro. Door de overname krijgt Rabobank ook het aandeel van Friesland Bank in Triodos, de grootste financier van de biologische landbouw. Het aandeel bedroeg in 2011 6 procent. Tevens neemt de Rabobank het belang van 28 procent van Friesland Bank in de investeringsbank Van Lanschot over.
Friesland Bank is in 1913 opgericht als Coöperatieve Zuivelbank, veranderde de naam in 1970 de naam in Friesland Bank en gaf de coöperatieve structuur in 1995 op. Of de naam nu zal blijven bestaan en of de bank wederom coöperatief wordt vormgegeven, is onbekend. In eerste instantie wordt Friesland Bank een volle dochter van de Rabobank. De leden van de Rabobank, De Nederlandsche Bank en de Nederlandse mededingingsautoriteit NMA hebben de overname goedgekeurd.
De integratie duurt naar verwachting twee jaar en in die tijd zal Rabobank in principe geen van de 900 banen bij de Friese bank schrappen. Overigens wist Friesland Bank met de “willen is kunnen”-campagne met televisiebekendheid Jort Kelder de laatste periode maandelijks 100 miljoen euro spaargeld binnen te halen, maar dit weegt volgens de bank niet op tegen het afwaarderen van vastgoed en een malaise met zakelijke kredieten.

Eén reactie

  • boer met de pet

    mooi shit was zeer tevreden over friesland bank ,dacht mooi weg te zijn bij rabobank nemen ze de friesland bank over,terug bij af???

Of registreer je om te kunnen reageren.