Home

Nieuws 4070 x bekeken 2 reacties

Forse winstprikkel WLTO en directeur bij bemiddeling Hof van Saksen

Haarlem – Oud-directeur Piet Blanken van WLTO Verzekeringen, aangeklaagd door veertig boeren vanwege het beleggingsdebacle Hof van Saksen, kreeg via een winstdeling 15 procent van de bedrijfswinst voor belastingen.

Blanken stelt ondanks de financiële prikkels dat hij noch WLTO Verzekeringen noch leden van de standsorganisatie adviseerde in Hof van Saksen te investeren. ”We gaven louter een technische toelichting.” In totaal meer dan zevenhonderd boeren verloren door het debacle tientallen miljoenen euro’s.
Dat heeft Blanken, nu directeur van een verzekeringsbedrijf in Benschap, verklaard tegenover de rechtbank Haarlem. Eerder verklaarde oud-WLTO-verzekeringsadviseur Arjan van Gaalen dat Blanken volgens een interne notitie 30 procent van de bedrijfswinst kreeg. De onderneming, volledig eigendom van de standsorganisatie, kreeg voor het aanbrengen van klanten bij WCN (later Phanos), het vastgoedbedrijf achter Hof van Saksen, een commissie van 5 procent op de aangebrachte omzet. Van Gaalen overlegt papieren die aantonen dat WLTO het product in de markt zette als ”een goed pensioenproduct.”
Van Gaalen stelt ook dat thuiswerkers die mensen belden over het beleggingsproduct, de zogeheten Hypo Notes, een prestatietoeslag kregen van 1,50 tot 2 euro per gesprek wanneer het gesprek direct zou worden opgevolgd door een investering. ”Eén van de thuiswerkers is een vriendin van mijn vrouw. Zij heeft me dit verteld.” Blanken ontkent het bestaan van de regeling en stelt dat de thuiswerkers zelfs geen vragen van klanten mochten beantwoorden. ”Ze vroegen of men wel dan wel niet deelneemt, en of nog meer informatie gewenst is. Als meer informatie nodig was, werd de buitendienst ingeschakeld.”
WLTO Verzekeringen sloot de overeenkomst met WCN volgens Blanken inderdaad zoals eerder door Van Gaalen getuigd is, voordat een prospectus af was. Opvallend genoeg adviseerde WLTO Verzekeringen volgens beide getuigen de topman van WCN, de heer Ensing, de Rabobank bij het project te betrekken als financier, omdat ”het een agrarische bank is.” Volgens Blanken was het onderscheid tussen de verzekeringen-BV en de vereniging WLTO altijd duidelijk, hoewel het logo vrijwel identiek was en men gevestigd was in hetzelfde pand in Haarlem.
WLTO is een rechtsvoorganger van LTO Noord. De Hypo Notes zijn in 2004 en 2005 geplaatst.

Laatste reacties

  • gerstiroma

    mijn ervaring met LTO was altijd al zo dat je geen moeilijke vragen moest stellen

  • Dynastie

    Blij dat wij al jaren geen lid meer zijn van deze organisatie

Of registreer je om te kunnen reageren.