Home

Nieuws 1073 x bekeken

Fors minder werk voor DLG door aankoopstop

Utrecht – Door de aankoopstop van grond voor natuur heeft Dienst Landelijk Gebied (DLG) vorig jaar fors minder grond aan- en verkocht.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2011 dat verschenen is. Een toename van de werkzaamheden ligt niet in het verschiet, dus moet het agentschap fors snijden in het personeelsbestand.

Kocht DLG, in opdracht van de provincies, in 2010 nog circa 8.600 hectare grond aan, vorig jaar ging het om 3.974 hectare. Het aantal verkochte hectares daalde ook fors in die twee jaar. In 2010 verkocht het agentschap 9.200 hectare, in 2011 4.886 hectare. Per saldo besteedde DLG voor grondverwerving in 2011 een bedrag van 43,1 miljoen euro. Het jaar daarvoor ging het nog om een bedrag van 228,5 miljoen euro (in opdracht van de provincies). De forse afname heeft volgens DLG te maken met de brief van staatsecretaris Henk Bleker waarin werd aangekondigd dat er geen grond meer wordt aangekocht voor natuur. ’Sindsdien zijn bijna alleen nog maar lopende zaken afgerond’, aldus DLG.

Ook de uitgaven voor inrichting in opdracht van provincies liepen fors terug. Vorig jaar gaf de dienst 92,2 miljoen euro uit voor de uitvoering van inrichtingswerken in het landelijk gebied. Dit is een afname van 16 procent ten opzichte van 2010.

DLG voert bijna tweederde van haar taken uit voor de 12 provincies, 21 procent voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en 13 procent voor overige opdrachtgevers, zoals waterschappen. Ook voor de twee laatstgenoemde opdrachtgevers werd minder bemiddeld in grond.

Vanwege de afname van het aantal opdrachten moet DLG fors bezuinigen. Het aantal werknemers gaat drastisch omlaag. In 2015 moet het personeelsbestand geslonken zijn naar 750 fte. In 2011 ging het nog om 1.117 fte (1.219 medewerkers). DLG-directeur Peter Heij: ”De nieuwe dynamiek in het landelijk gebied en de bezuinigingen vragen ook om aanpassingen van de DLG-organisatie zélf. Om te komen tot een flexibele, zakelijke, resultaatgerichte en compacte landelijk werkende dienst met een gebiedsgerichte verankering, hebben we in 2011 stappen gezet op weg naar de reorganisatie van DLG, die in 2012 zijn beslag krijgt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.