Home

Nieuws 1301 x bekeken

FPG: niet morrelen aan Pachtprijzenbesluit

Veenendaal – De Federatie Particulier Grondbezit voelt niets voor het voorstel van de Bond van Landpachters (BLHB) om te gaan sleutelen aan het Pachtprijzenbesluit 2007.

Directeur Ronnie van Woudenberg reageert daarmee op een voorstel van de BLHB om het Pachtprijzenbesluit te evalueren en bij te schaven. De pachtersorganisatie is ontevreden over de wijze waarop jaarlijks de pachtnormen worden vastgesteld.
Vorige week maakte de BLHB bekend dat volgens eigen berekeningen de pachtnorm opnieuw zou toenemen met gemiddeld 8  procent. Zij wilden hierover in gesprek met de verpachtersorganisaties.
Van Woudenberg: "We weten dat deze wens leeft bij de BLHB maar we hebben nog geen formele uitnodiging ontvangen. We staan open voor een gesprek. We hebben weliswaar onze twijfels over de representativiteit van de gegevens in de sommige pachtregio's. Maar we willen niet sleutelen aan het pachtprijzensysteem. De laatste wijzigingen zijn nog jong en het is niet goed al weer zo snel opnieuw wijzigingen door te voeren. Het systeem moet eerst maar eens zijn werk doen."
De BLHB heeft met de eigen berekeningen een schot voor de boeg gegeven, maar spreekt voor haar beurt, vindt Van Woudenberg. "We wachten eerst af op de officiële publicatie van het Pachtprijzenbesluit in juli af."
De pachtprijzen worden jaarlijks vastgesteld op basis van de pachtnorm die het LEI berekent per pachtregio. Het LEI doet dit op basis van het bedrijfsresultaat van landbouwbedrijven. Per pachtprijsgebied verzamelt het LEI de bedrijfsresultaten.
De pachtwetgeving en het Pachtprijzenbesluiten werden in 2007 gewijzigd. Het Pachtprijsbesluit is in 2011 nogmaals aangepast en ging in per 1 september. Sinds de invoering van het Pachtprijzenbesluit in 2007 is de pachtprijs in akkerbouwgebieden, met uitzondering van zetmeelgebieden, verdubbeld. In veehouderijgebieden is dat 50 procent, schat de BLHB.

Of registreer je om te kunnen reageren.