Home

Nieuws

'Europese subsidiekloof is onrechtvaardig'

Riga – Letland en Estland hekelen het verzet van vooral Nederland tegen de herverdelingsvoorstellen van eurocommissaris Dacian Ciolos.

Volgens de Letse landbouwminister Laimdota Straujuma verstoren de huidige subsidieverhoudingen de interne markt. Als het aan Ciolos ligt, hebben de Baltische staten vanaf 2014 recht op een hogere bedrijfstoeslag per hectare. Voor hekkensluiter Letland komt dat neer op zo’n 8 procent extra, precies het percentage dat Nederland volgens de voorstellen moet inleveren. Straujuma vindt dat niet meer dan rechtvaardig.
”Als u naar de cijfers van de Commissie kijkt, ziet u dat de betalingen in Nederland vijf keer zo hoog liggen als in Letland”, zegt zij in een gesprek met Boerderij Vandaag. ”Geldt dat ook voor de opbrengsten? Nee! Hoe kunnen wij onze landbouw verbeteren als deze kloof blijft bestaan?”
Dat verbetering mogelijk en noodzakelijk is, lijkt evident. De landbouw in zowel Letland als Estland kampt nog steeds met de gevolgen van de overheersing door de Sovjet-Unie. De privatiseringsprocessen verliepen stroef en veel agrarische grond kwam braak te liggen. De toetreding tot de Europese Unie bracht enige verlichting, maar volgens de regeringen en boerenorganisaties van beide landen is meer steun noodzakelijk.
Uit de plannen van Ciolos blijkt dat de toeslagen per hectare in de Baltische landen zullen toenemen tot zo’n 60 procent van het Europese gemiddelde. Volgens Straujuma is dat veel te weinig. Zij zet in op 80 procent. ”De voorstellen van de Commissie zijn een stap in de goede richting. Maar zij gaan niet ver genoeg.”

Of registreer je om te kunnen reageren.