Home

Nieuws 874 x bekeken 1 reactie

’Europa moet voedselmarkt durven te beschermen’

Doetinchem – Europese investeerders moet het recht tot de aankoop van grote lappen vruchtbare landbouwgrond in ontwikkelingslanden worden ontzegd.

Dat stelde Joop de Koeijer, voorzitter van Platform Aarde Boer Consument, gisteren op de Internationale Dag van de Boerenstrijd.
Deze dag is door de internationale boerenorganisatie Via Campesina daartoe uitgeroepen na de moord op negentien boeren in Brazilië in 1996. Zij voerden actie voor behoud van hun grond.
Volgens De Koeijer dreigen landrechten opnieuw op grote schaal te worden geschonden door Westerse bedrijven. Het op oneigenlijke wijze goedkoop geproduceerde voedsel belandt vervolgens op de wereldmarkt waardoor Europese boeren oneerlijke concurrentie voelen.
Het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet gericht zijn op voedselsoevereiniteit, aldus de akkerbouwer. ”Europa moet de import van voedsel beperken en ophouden de export van Europees voedsel met publiek geld te stimuleren. Boeren in ontwikkelingslanden en wij moeten ons richten op productie voor de eigen regio.”

Eén reactie

  • agratax1

    Het plan van Joop de Koeier kan in het Westen worden geïmplementeerd als we dat willen. Maar hoe denkt hij de opkomende Aziatische investeerders buiten de deur te houden en de westerse banken die via samenwerkingen belangen in lokale banken hebben? Voor Joop zijn plan is een eenvoudige oplossing voor, Grenssluiting of invoerheffingen om gelijke prijzen te maken voor import en Europees gemaakt. Doen we dit niet dan zal de Europese voedsel voorziening meer en meer afhankelijk worden van 'goedkope' import. Via deze weg zal Europa zijn kapitaal zien wegvloeien naar goedkope landen en deze kapitaalsvlucht zullen we in Europa en zeker in de dure landen niet kunnen compenseren met export van dure goederen die elders op de wereld ook goedkoper gemaakt kunnen worden. Het resultaat zal duidelijk zijn weg sociale 'heil' staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.