Home

Nieuws 5 reacties

Espelo bouwt paasvuur van 45,98 meter hoog

Espelo - De 'boakebouwers' van het Overijsselse Espelo (gemeente Rijssen - Holten) zijn er in geslaagd een paasvuur van 45,98 meter hoog te bouwen. Daarmee hebben ze het wereldrecord vuurstapelbouwen verbroken.

Dat record van ruim 43 meter werd in 2005 gevestigd in Slovenië. Afgelopen maandag braken de 150 bouwers al het record paasvuurbouwen, dat sinds 1987 met op hun eigen naam stond.

Landmeters hadden vrijdag een uur nodig om de 'kathedraal' van snoeihout en takken op te meten. Twee plaatselijke politieagenten, die al jaren betrokken zijn bij het paasvuur van Espelo, hebben een officieel proces-verbaal opgemaakt dat als bewijs wordt opgestuurd naar Guinness Book of Records.

"We zijn uitzinnig blij'', zei paasvuurbouwer Arjan Stevens vrijdag. "Onze prestatie is veel indrukwekkender dan die in Slovenië. Daar zijn gewoon houten pallets opgestapeld met een piek er bovenop, maar wij hebben tot aan de top een echte bult gemaakt.''

De hoogste paasvuurberg ter wereld heeft aan de basis een omtrek van naar schatting 160 meter. De landmeters moeten nog uitrekenen hoe groot de inhoud van de berg is. Er is sinds november vorig jaar aan gewerkt.

Zaterdag brengt burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten met een fakkelloop langs de andere paasvuren in zijn gemeente het vuur naar de berg van Espelo. Zondagavond gaat de vlam in de gigantische berg. De gemeente verwacht zeer veel belangstelling en heeft uitgebreide verkeersmaatregelen genomen. Een ruime cirkel rondom het paasvuur is hermetisch afgesloten. "Want we weten natuurlijk nooit wat zo'n stapel gaat doen. Veiligheid voor alles'', aldus Stevens.

Laatste reacties

 • berenschot1993

  steken ze hem onderaan, of valt ie dan om! haha

 • vlaar

  Als je de stapel onder aansteekt gaat de vlam toch heel snel langs de buitenkant omhoog wat veel sensatie zal geven . Veel succes en 'n mooie reclame voor Espelo
  Vriendelijke groet van Kees Vlaar .

 • Romeijn

  Zo, is dit ook al agrarisch nieuws?

 • gerstiroma

  hoe groot moet eigenlijk de doorsnede aan de bovenkant zijn om het rekord te behalen?

 • Realist

  @ gerstiroma

  Slimme vraag hoor,

  Weet jij de omtrek van de top van een pyramide???
  Is hier dus hetzelfde

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.