Home

Nieuws 1243 x bekeken

Effect klimaatverandering China in kaart gebracht

Peking – De graanproductie in China lijdt meer onder toenemende neerslag dan onder temperatuurstijging. Een warmer klimaat kan echter grote gevolgen hebben als tegelijk de neerslag vermindert.

Dat schrijven Chinese onderzoekers in het jongste nummer van Journal of the Science of Food and Agriculture.
Onderzoekers van het het Chinese botanische instituut constateren dat graangewassen meer te lijden hebben van toenemende regen dan van hogere temperaturen sinds 1980.
Het klimaat is in China in de afgelopen halve eeuw al fors veranderd. De gemiddelde luchttemperatuur is tussen 1951 en 2001 toegenomen met meer dan één graad terwijl in het westen van China de neerslag 15 procent toenam per periode van 10 jaar. Tegelijk nam de regen in het noorden van China af.
Uitgaande van klimaatmodellen zou de gemiddelde temperatuur tot 2050 met 2,3 tot 3,3 graden kunnen stijgen, en de neerslag met 7 procent. Onderzoeker Tianyi Zhang zegt dat die veranderingen een belangrijk effect kunnen hebben op de Chinese landbouw. China heeft ongeveer 7 procent van alle cultuurgrond in de wereld en moet ongeveer 22 procent van de wereldbevolking voeden.
Voor hun onderzoek koppelden de wetenschappers de provinciale landbouwstatistieken aan de klimaatgegevens van de Chinese meteorologische dienst. Bij hun analyses letten ze vooral op rijst – dat in geheel China wordt verbouwd – en op tarwe en mais, dat met name in het Noorden wordt geteeld.
Niet in alle gevallen blijkt temperatuurstijging nadelig te zijn voor de opbrengst. Hoger temperaturen werden bij rijst en tarwe zowel met hogere als met lagere opbrengsten in verband gebracht. Het is niet altijd zo dat gemiddeld hogere temperaturen in het algemeen tot een lagere opbrengst leiden.
Als hogere temperatuur gepaard gaat met minder neerslag, heeft dat lagere opbrengsten tot gevolg. Dat was het geval in het noorden van China.

Of registreer je om te kunnen reageren.