Home

Nieuws 368 x bekeken

'EU meet invloed biodiesel op milieu verkeerd'

Brussel - De EU meet de invloed van het gebruik van biodiesel op de uitstoot van broeikasgassen fundamenteel verkeerd.

Dat zegt Copa-Cogeca, de EU-belangenorganisatie voor agrariërs en coöperaties. Copa-Cogeca reageert op een rapport waaruit zou blijken dat de aanwending van biodiesel minder goed is voor het milieu dan bio-ethanol.
Het betreffende rapport, Assessing the Land Use Change Consequences of European Biofuel Policies is in oktober 2011 gepubliceerd door het International Food Policy Research Institute (IFPRI). Het rapport is gemaakt in opdracht van de Europese Commissie. Het rapport houdt ook rekening met wisseling van landgebruik door de productie van gewassen door biodiesel.
De rapporteurs geven toe dat wisseling van landgebruik zich moeilijk laat meten maar dat wisseling van landgebruik in het verleden daarom helemaal niet is meegenomen. Copa-Cogeca noemt de conclusie dat biodiesel slechter is voor het milieu dan bio-ethanol 'lachwekkend'.
Copa-Cogeca stelt dat het tegenovergestelde internationaal in de wetenschap is geaccepteerd. Amerikaanse biodiesel vervaardigt uit koolzaad wordt gerekend tot de meest efficiënte of 'geavanceerde' biobrandstoffen, aldus Copa-Cogeca.
De productie van biodiesel uit koolzaad is volgens de secretaris-generaal van Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, ook voordelig omdat het bijproduct als veevoer kan worden verkocht. Volgens Pesonen mogen uit het rapport van IFPRI geen overhaaste conclusies worden getrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.