Home

Nieuws

EU: importstop Rusland kost tot nu toe 6 miljoen euro

Brussel – De Russische importstop voor Europees vee heeft tot nu toe een schade veroorzaakt van ongeveer 6 miljoen euro. Die schatting maakt de Europese Commissie.

Eurocommissaris John Dalli (volksgezondheid en consumentenbelangen) gaat binnenkort met de Russische minister van landbouw, Yelena Skrynnik, in overleg over het exportverbod van Europees vee naar Rusland. Rusland heeft sinds 20 maart een importstop ingesteld voor schapen, geiten, runderen en varkens vanuit de hele EU. Aanleiding zijn de besmettingen met het Schmallenberg-virus in verschillende lidstaten, maar ook tekortkomingen op veterinaire controle, met name bij de registratie.
De EU vindt de maatregel van Rusland buitenproportioneel en probeert al geruime tijd de importstop te beëindigen.
Sinds de aankondiging van Rusland om de grenzen te sluiten zijn er meerdere brieven naar Rusland gestuurd over de kwestie, met het verzoek om in overleg te gaan over de kwestie. Europees president José Manuel Barroso stuurde begin april een brief naar de Russische president Vladimir Poetin over de kwestie, waarna op 5 april een gesprek volgde tussen de Europese en Russische veterinaire dienst. Op 10 april volgde een tweede gesprek tussen de veterinaire specialisten. De Europese Commissie heeft nu opnieuw een gesprek aangevraagd tussen Eurocommissaris Dalli en landbouwminister Skrynnik.
”In een brief van Skrynnik van begin april geeft ze aan begrip te hebben voor onze positie en bereid te zijn voor een constructieve dialoog om de situatie te verbeteren. Maar in de gesprekken die daarna zijn geweest was deze verandering van standpunt niet merkbaar”, aldus een woordvoerder van de Commissie. De EU verwacht dat het komende gesprek een stimulans zal zijn om de technische problemen die de Russische veterinaire dienst heeft met het Europese systeem op te lossen.
De Europese Commissie heeft in maart afgesproken om gezamenlijk als één blok te opereren richting Rusland. ”Dit blijven we doen. Concessies van individuele lidstaten zou schadelijke gevolgen hebben voor de hele EU”, aldus de Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.