Home

Nieuws 623 x bekeken

Duitse DekaBank kapt met speculatie op agrogrondstoffenmarkten

Frankfurt am Main – De Duitse DekaBank stopt met de speculatie op de agrarische grondstoffenmarkt. Dat heeft het bedrijf meegedeeld aan consumentenorganisatie Foodwatch.

Die spoort alle banken aan om te stoppen met de handel in derivaten die inspelen op de toekomstige prijsontwikkeling van basisvoeding, zoals tarwe, soja en vee.
DekaBank schrapt als reactie daarop de agroderivaten uit haar fonds Deka Commodities. Het bedrijf stelt dat weliswaar niet bewezen is dat deze speculatieve handel tot ongewenste effecten op de voedingsmarkt leidt, maar dat evenmin is bewezen dat het niet zo is. Daarom wordt in dit geval uitgegaan van het voorzichtigheidsprincipe.
Foodwatch startte met de op de banken gerichte anti-speculatiecampagne in november. Deutsche Bank gaf vorige maand aan te zullen onderzoeken in hoeverre van de genoemde ongewenste effecten sprake is. Afhankelijk van de bevindingen volgt dan nadere besluitvorming, maar vooruitlopend daarop worden door Deutsche Bank alvast geen nieuwe beleggingsproducten aangeboden, die verband houden met de termijnmarkten voor agrogrondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.