Home

Nieuws

Chinese voedselprijzen spectaculair gestegen

Beijing - Voedselprijzen zijn in China in maart 7,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In februari lagen de prijzen nog 6,2 procent hoger.

Consumentenprijzen in China zijn in maart 3,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft het Chinese ministerie van economische zaken bekendgemaakt.
De prijs van groenten steeg in maart het hardst, met 20,5 procent. In februari lagen prijzen nog 6,5 procent hoger dan in de corresponderende maand een jaar eerder. De gemiddelde prijs voor vlees en eieren lag in maar 11,3 procent hoger. Andere voedingsmiddelen stegen meestal enkele procenten in prijs.
De staat wil dat prijsstijgingen in 2012 beperkt blijven tot maximaal 4 procent. De economische groei bedraagt in China dit jaar mogelijk niet meer dan 7 tot 7,5 procent, nadat de economie jaren met dubbele cijfers groeide. Wanneer prijzen sneller stijgen dan lonen, betekent dit een ondermijning van het autoritaire staatsgezag.
De staat verwacht op basis van dalende producentenprijzen dat de inflatie in China de komende maanden af zal koelen. Prijzen die bedrijven betalen zijn in maart voor het eerst sinds 2009 gedaald, met 0,3 procent. In juli 2011 bedroeg de inflatie nog een zorgwekkende 6,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.