Home

Nieuws 337 x bekeken

China, Japan en Zuid-Korea willen agrarische handel opvoeren

Jeju – China, Japan en Zuid-Korea willen de handel in agrarische producten opvoeren, mogelijk door een trilateraal vrijhandelsverdrag te tekenen.

Tegelijk willen de landen meer samenwerken bij het vergroten van voedselzekerheid. Dat stellen de landbouwministers van de drie landen in een verklaring.
De verklaring komt tot stand na overleg op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju. Het is voor het eerst dat de drie landen samenkomen om te spreken over landbouw. De partijen stellen overigens wel speciale aandacht te houden voor rijst. In alledrie de landen wordt de teelt van rijstin eigen land gestimuleerd met subsidies en importbeperkingen.
Het aanmerken van rijst als speciale categorie maakt de mogelijke trilaterale handelsliberalisering anders van karakter dan de Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelszone waarvan vooral de VS een voortrekker is. Binnen de TPP lijkt vooralsnog weinig tot geen ruimte voor speciale categorieën.
De Aziatische landen stellen samen te willen werken bij het maken van fytosanitair beleid en beleid voor het indammen van dierziekten. Vooral MKZ en aviaire influenza komt regelmatig in de regio voor. Alledrie de landen staan erom bekend snel importen van anderen te weren bij een dierziekte-uitbraak.
De landen benadrukken dat een trilateraal vrijhandelsverdrag niet snel kan worden getekend, en dat in eerste instantie wordt gekeken naar het maken van afspraken in het bredere kader van ASEAN, een samenwerkingsverband waaraan ook andere Aziatische landen deelnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.