Home

Nieuws 1185 x bekeken

Cao-lonen landbouw en visserij blijven achter bij prijsstijgingen

Voorburg – De cao-lonen in de Nederlandse landbouw en visserij zijn het eerste kwartaal 1,4 procent gestegen. I

n heel 2011 namen de cao-lonen 1,5 procent toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee bleven de cao-lonen achter bij de inflatie, wat op termijn de consumptie kan remmen.
Prijzen stegen in 2011 in Nederland met 2,6 procent. In het eerste kwartaal van 2012 lagen prijzen 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde loonstijging in alle branches bedroeg in het eerste kwartaal eveneens 1,4 procent. De koopkracht van werknemers die vallen onder een cao neemt dus af.
De lonen zijn het hardst gestegen bij vervoerders en in de communicatiesector (1,9 procent) terwijl de cao’s voor werknemers van financiële instellingen zoals banken minder dan een procent zijn toegenomen in 2011 en opnieuw in het eerste kwartaal van 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.